Fer un pla d’empresa seriós que contempli tots els escenaris possibles. Aquest és el pas previ fonamental per crear un negoci amb èxit. Si no es fa acuradament, o bé et toca una vareta màgica o s’està condemnat al més absolut fracàs.

El pla d’empresa ha de contemplar els escenaris de més dificultat i els més favorables. I sobretot ha de revisar bé -molt bé- quin serà el nivell de despesa inicial. “Quina quantitat de diners ens costarà arrencar el negoci?”. Aquesta és la pregunta del milió que s’ha de respondre per cadascun dels escenaris.

I com es calcula tot això? Les vendes són la gran incògnita, ja que és difícil encertar-les amb precisió. Però hi ha un altre element que sí es pot calcular: les despeses. Quant ens costarà el personal? I els proveïdors? I…? Calcular bé les despeses és vital per fer un bon pla d’empresa, i de retruc, per engegar el negoci amb èxit.  La inversió inicial també ha de ser un element molt treballat, doncs sovint es produeixen desviacions importants.

Ara és un bon moment per engegar una nova empresa, ja que els bancs tornen a donar préstecs. Però no cal precipitar-se: primer fer el pla d’empresa i després constituir-la. I abans de tot això, informar-se sobre la viabilitat del projecte empresarial a través d’un estudi de mercat. Hi fa falta una empresa, com la que estem pensant? Hi haurà clientela?

Un dels clients de Gestingral va passar-se setmanes comptant les persones que passaven cada dia per un punt de la Rambla de Vilanova. Un any i mig més tard, el seu negoci de restauració és tot un èxit. Aquest va ser el seu estudi de mercat.