Totes les empreses estan obligades a registrar les hores de feina dels seus empleats, tant si treballen a temps complet com en horari parcial. Així ho indica l’Estatut del Treballador, i així ho ha referma també el Tribunal Suprem en sentències recents, en les que recorda, a més, que els empresaris poden ser sancionats si no ho fan.

Les sentències del Suprem també han activat més inspeccions de treball en aquest sentit. El motiu? La justícia obliga a protegir els drets laborals dels treballadors. “L’objectiu principal és que els empresaris comptabilitzin totes les hores, també les extres i complementàries, que fan els seus treballadors perquè les puguin cotitzar a la Seguretat Social”, explica Mari Carmen Grillo, del Departament de Laboral de Gestingral.

Sancions de fins a 6.250 euros

Per fer el registre d’hores, l’empresari té total llibertat. Pot fer-ho amb un excel, un programa informàtic,…l’important és que ho faci. I que, a finals de mes, pagui el seu treballador per les hores que ha fet. En cas contrari, les multes poden ser elevades: “Les sancions van dels 600 als 6.250 euros, depenent de la gravetat de la incidència”, afirma Grillo, que afegeix: “No costa res fer-ho i l’empresari es pot estalviar molts problemes”.

En el cas de contractes a temps parcial, si l’empresa no fa el registre i un treballador presenta una denúncia, es podria arribar a considerar que l’empleat treballa a temps complet (amb les hores extres) i l’empresa hauria de pagar la diferència de sou i de cotitzacions. “Més val fer les coses abans d’arribar a situacions com aquesta”, insisteixen des del Departament de Laboral de Gestingral, que ofereix assessorament especialitzat per a empreses.