Un centenar de persones van participar aquest dijous 3 de juliol en “Emprefutur.cat. Mil i una respostes a mil i una preguntes”, una jornada econòmica organitzada per l’assessoria Gestingral amb el suport de la Cadena SER Penedès-Garraf, l’Ajuntament de Vilanova i el restaurant La Cucanya, l’espai amfitrió de l’acte.

La jornada, totalment gratuïta i emmarcada en els actes de commemoració del 25è aniversari del despatx (1989-2014), va comptar amb tres taules rodones en les que diversos ponents van analitzar i debatre durant tot el dia les millors estratègies per esquivar la crisi i crear ocupació.

En la primera taula, sobre la importància d’internacionalitzar les empreses catalanes, la doctora Elisenda Paluzie, degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB, va defensar la “necessitat de fer més polítiques públiques” que facilitin l’exportació per part de les empreses.

Paluzie, que va afegir que Catalunya té uns nivells de negoci a l’estranger “elevats”, va assenyalar també que la globalització és un “aliat” del procés sobiranista i que, en cap cas, el fet d’esdevenir independent ha de jugar en contra de la internacionalització de les empreses catalanes, ja que avui dia l’experiència europea mostra que els “països petits descentralitzats” tenen nivells d’exportació més alts que la resta.

En aquesta taula també hi van participar Antoni Caminal, president d’AKO Electromecànica i Carles Dalmau, responsable de la Direcció de Productes d’Empresa de Banc Sabadell, que van remarcar la importància de saber detectar prèviament els mercats a exportar abans de llençar-se a l’exterior.

La Cambra de Comerç, també present

La segona taula rodona, al voltant de les estratègies que han de seguir les empreses per esquivar la crisi, va comptar amb la participació de Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona; Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova; i Xavier López, director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya.

Aquest segon debat va ser seguit amb molta atenció pel nombrós públic present a la Cucanya, entre ells molts petits i mitjans empresaris de la comarca del Garraf, que no van desaprofitar el moment per preguntar als ponents sobre els dubtes que els genera el futur econòmic. Els ponents van coincidir a assenyalar que el pitjor de la crisi ja ha passat, tot i que van admetre que la recuperació serà “lenta”.

Finalment la jornada es va tancar a la tarda amb la intervenció de Carlos Blanco, autor del llibre “Los principales errores de los emprendedores”, que tal i com ja va fer en aquest manual, va explicar als assistents tot el que s’ha de tenir en compte per poder tenir èxit com a emprenedor.